Starten
"Han kom til Sunnmøre arm som ei kirkerotte. Da han døde var han Sunnmøres rikeste mann". Slik har folk snakket om kjøpmannen Christoffer Rønneberg i mer enn 200 år.
Christoffer Rønneberg klarte i løpet av siste halvdel av 1700-tallet å bygge opp et mektig familiedynasti innenfor sunnmørsk næringsliv og politikk. Sønnene hans skulle bli drivende krefter i arbeidet for at Ålesund skulle bli by. Rønnebergfamilien var sentrale aktører innenfor næringsliv, politikk og administrasjon i byen gjennom mange generasjoner."
Kilde: Proprietærene, Ole M Ellefsen.
Eigedomen
"Natt til søndag 28. oktober 1877 brant borgarstua og fem andre bygninger på Larsneset ned til grunnen. Rasmus Rønneberg må se på at det stolte handelsstedet han har bygget opp ligger i ruiner. Hans slektning i Ålesund Rasumus G Rønneberg finansierer gjenoppbyggingen mot å overta handelen. Rasmus på Larsnes blir stedlig representant. Han gjenoppbygger kaianlegget og bygger en staselig villa, låve og uthus litt lenger opp i bygda."
Eiendommen består av en stor staselig sveitservilla, et eldhus, en låve, et stabbur, et hønsehus og grisefjøs, samt et badehus.
Kilde: Proprietærene, Ole M Ellefsen
I dag er låven og badehuset borte. De øvrige husene er under restaurering.
Foto: Storegjerde. Rettigheter tilhører Sande Sogelag
Kilder til historia
Rønnebergfamilien har satt sterke spor på Sunnmøre. Historien om Rønnebergfamilien er dokumentert i boka Proprietærene av Ole M Ellefsen.
Historien er også dokumentert på Sunnmøre Museum i Ålesund.
Rønnebergfamilien dreiv handel på Skotholmen ved innseilinga til Fosnavåg. Lokale ildsjeler har restaurert sjøhuset som i dag huser ein av Sunnmøres beste restauranter, Kami Skotholmen.
Rønneberghuset i dag
Vi, Inger-Anne Almestad og Thorstein Jenssen kjøpte Rønneberghuset i 2016. Sidan då har vi jobba med huset, restaurert, vøla og ført det attende til fordums prakt. Huset har hatt ei rik historie og vi har prøvd å hente den fram igjen i form av tapetar, fargar, møblar og stemning.
Vi tilbyr å arrangere selskap for ulike høve, der vi er vertskap. Då skreddersyr vi meny og drikke, blomster og dekorering, borda dekker vi på Rønneberg vis. VI fyrer i grua, ynskjer velkomne med bobler i glaset og deler gjerne historier om huset.